Categories
Uncategorized

Usahawan hanya tahu buat duit sahaja?

usahawan buat duit dengan mudah

Ini penting, ini penting.

Pernah dengar tak usahawan hanya tahu nak buat duit sahaja.. ?

Saya pernah buat sesi sharing dengan rakan-rakan saya, lama juga saya berbincang mengenai pemasaran online ini. Ada kalanya saya berbincang di dalam kereta sahaja sewaktu perjalanan untuk menghadiri mana-mana program.

Soalan yang selalu saya pancing adalah .. Kenapa anda nak bisnes?

Rata-ratanya menjawab, sebab hendak buat duit, kemudian dapat kereta besar, kemudia dapat isteri cantik, kemudian dapat hidup senang dengan kemewahan yang bakal diperolehinya.

Tetapi anda silap!!!

Amaran. Anda silap.. !

Usahawan bukan hanya tahu buat duit sahaja .. dan bisnes bukan juga hanya untuk dapat duit kemudian hidup senang.

Usahawan yang sejati dan berjaya adalah mereka yang ingin memberikan kesenangan kepada orang lain. Mereka ingin memudahkan kerja orang lain. Mereka ingin memberikan “add value” kepada orang lain.

Dan yang paling seronok apabila prospek anda hidup bahagia dan waktu itu anda senyum selebar mungkin.

 

Oleh itu.. matlamat yang jelas dan kenapa anda perlu berniaga sangat penting.

Berniaga bukan hanya nak buat duit sahaja. Berniaga bukan nak hidup mewah sahaja.. tetapi berniaga kerana anda perlu berniaga!

 

p/s : sekadar pandangan peribadi. Saya suka berkawan dengan usahawan yang bercita-cita tinggi.

By Muaz Faris

Digital Marketer Expert - Konsultan Pemasaran Online

3 replies on “Usahawan hanya tahu buat duit sahaja?”

Saya setuju dengan pandangan ini. Selalu usahawan Melayu susah nak sustain bisnes dia sebab matlamat menceburi bidang perniagaan ni awal-awal lagi dah terpesong. Tu yang asal untung sikit je, terus rembat kereta baru. Modal pusingan dah jadi ciput, then kualiti bisnes pun secara tak langsung dah menurun. Common sangat kat Malaysia ni benda ni berlaku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *